14 maart 2019

Warenwetbesluit Imitatieproducten: wat mag en wat mag niet?

Imitatieproducten zijn non-food producten, die door hun vorm, geur, kleur, verpakking of etikettering verward kunnen worden met eet- of drinkwaren. Deze producten vormen een gevaar voor de gezondheid of veiligheid voor de consument, in het bijzonder kleine kinderen.

In het Warenwetbesluit Imitatieproducten, welke gebaseerd is op de EU-richtlijn 83/357/EEG, wordt gesteld dat imitatieproducten die een gevaar voor de gezondheid en veiligheid van consumenten vormen niet verkocht mogen worden. 

Wanneer zijn imitatieproducten verboden?

- Betreft het een non-food product met de vorm, geur, kleur, aanzien, verpakking of etikettering van eet- of drinkwaar? bijvoorbeeld een kaars in een glas die ruikt naar aardbeien met opgeklopte was (wat lijkt op slagroom) en aarbeien van was erbovenop, zeep in de vorm van een stuk fruit, lampenolie in een fles die lijkt op een frisdrankfles.

- Kan de consument het product hierdoor verwarren met eet- of drinkwaar, en kan het product in de mond gestoken, opgezogen of ingeslikt worden? bijvoorbeeld: badparels kunnen erg klein en makkelijk in te slikken zijn, van zeep zijn stukken af te bijten, shampoo is op te drinken.

- Heeft het product een gevaaraspect? Bijvoorbeeld: Verstikking, vergiftiging, perforatie van organen, chemische longontsteking.

- Is het gevaaraspect in de praktijk ook daadwerkelijk een gevaar, kan dit onderbouwd worden? Bijvoorbeeld door de databank van de NVWA, jurisprudentie of door deskundigen.

Als deze vragen met ''Ja'' te beantwoorden zijn heeft u te maken met een zogeheten verboden imitatieproduct en mag dit product niet verhandeld worden.

Aanvulling: dit stuk komt ook terug in de clp-verordening.

Lees hier onze blog voor uitgebreide informatie.

© 2023 - 2024 Roeloffs Candles | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

https://roeloffscandles.nl/